Home » AKTIVNOSTI » 9 maj – UEF proslavio Dan Evrope 2013.

9 maj – UEF proslavio Dan Evrope 2013.

Juče je u Crnoj Gori i Evropi obilježen – Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope, u znak sjećanja na iste datume:  1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, i 1950. kada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman predstavio prijedlog organizovanja Evrope, poznat kao “Šumanova deklaracija”.

 

Tim povodom su UEF (Unija evropskih federalista) i JEF (Mladi evropski federalisti) Crne Gore organizovali uličnu akciju, dijeljenja flajera, čija je svrha bila informisanje građana o glavnim ciljevima naših organizacija, podsjećanje na vrijednosti solidarnosti i demokratije koji su osnova samih evropskih integracija, kao i  infomisanje o tome šta zapravo evropski federalizam znači.

 

Podsjećamo da je, proteklog mjeseca, na Federalnom komitetu UEF-a u Briselu crnogorska sekcija primljena u punopravno članstvo Unije Evropskih Federalista, a da očekujemo da će do kraja godine i naš ogranak Mladih Evropskih Federalista, takođe biti primljen u punopravno članstvo JEF-a. Time će se omogućiti pristup još jednom značajnom forumu kroz koji se može uticati na evropsku javnost, i na taj način prezentovati politika, pozicija i težnja Crne Gore da postane punopravna članica Evropske Unije.

Ulična akcija dijeljenja flajera: 

Posjeta naših članova Osnovnoj školi “Stjepan Mitrov Ljubiša” u Budvi, gdje je održana proslava 9.maja- Dana Evrope, u organizaciji Evropskog Pokreta u Crnoj Gori.