Home » AKTIVNOSTI » Saopštenje UEF CG: Rast ekstremne desnice u EP-u ne smije uticati na proširenje EU

Predsjednik Unije evropskih federalista Crna Gora Ljubomir Filipović, na prvom sastanku federalnog komiteta UEF u Briselu izrazio je zabrinutost zbog rasta prisustva ekstremno desnih političkih opcija u Evropskom parlamentu, ističući da takva situacija ne smije uticati na podršku procesu proširenja EU. UEF je  snažna pan-evropska organizacija koja je još od 1946 godine aktivna u borbi za ujedinjenu i demokratsku Evropu.

UEF Crna Gora je punopravna članica ove organizacije od 2013 godine, a svoje aktivnosti usmjerava na promovisanje evropskog puta Crne Gore i širenju ideja zajedništva svih država i naroda Evrope.

Glavne teme ovogodišnjeg sastanka su bile federalistička izborna kampanja koja je pratila kampanje svih panevropskih političkih partija u trci za mjesta u Evropskom parlamentu, rezultati izbora za Evropski parlament, kao i kriza u Ukrajini.

Crnogorsku delegaciju su ispred UEF CG predstavljali predsjednik Ljubomir Filipović, međunarodni sekretar Boro Milović i ispred mladih evropskih federalista Crne Gore, Mira Radović.

Ljubomir Filipović je na plenumu izrazio zabrinutost zbog rasta prisustva ekstremno desnih političkih opcija u Evropskom parlamentu, ističući da takva situacija ne smije uticati na podršku procesu proširenja EU. Amandman na rezoluciju o spoljnoj politici EU kojim je formulisan ovaj stav, a koji je Filipović podnio, usvojen je uz podršku 80 odsto delegata federalnog komiteta.

Rezolucije koje na federalnom komitetu usvaja UEF, koriste se kao snažna poruka evropskog civilnog društva ka važnim adresama u Briselu, kako bi ih donosioci odluka uzeli u obzir prilikom formulisanja zvaničnih stavova.

Komitetom u Briselu su predsjedavali poslanik u Evropskom Parlamentu Elmar Brok, koji je ujedno i predsjednik Unije Evropskih Fedralista i Izabel Duran, poslanica i potpredsjednica dosadašnjeg saziva Evropskog parlamenta. Predloženo je i da se sljedeće godine jedan od sastanaka federalnog komiteta održi u Crnoj Gori.

Objavljeno na – http://www.cdm.me/politika/filipovic-rast-ekstremne-desnice-u-ep-u-ne-smije-uticati-na-prosirenje-eu

cdm vijest jun 2014