Home » O NAMA

Category Archives: O NAMA

Saopštenje UEF CG: Rast ekstremne desnice u EP-u ne smije uticati na proširenje EU

Predsjednik Unije evropskih federalista Crna Gora Ljubomir Filipović, na prvom sastanku federalnog komiteta UEF u Briselu izrazio je zabrinutost zbog rasta prisustva ekstremno desnih političkih opcija u Evropskom parlamentu, ističući da takva situacija ne smije uticati na podršku procesu proširenja EU. UEF je  snažna pan-evropska organizacija koja je još od 1946 godine aktivna u borbi za ujedinjenu i demokratsku Evropu.

UEF Crna Gora je punopravna članica ove organizacije od 2013 godine, a svoje aktivnosti usmjerava na promovisanje evropskog puta Crne Gore i širenju ideja zajedništva svih država i naroda Evrope.

Glavne teme ovogodišnjeg sastanka su bile federalistička izborna kampanja koja je pratila kampanje svih panevropskih političkih partija u trci za mjesta u Evropskom parlamentu, rezultati izbora za Evropski parlament, kao i kriza u Ukrajini.

Crnogorsku delegaciju su ispred UEF CG predstavljali predsjednik Ljubomir Filipović, međunarodni sekretar Boro Milović i ispred mladih evropskih federalista Crne Gore, Mira Radović.

Ljubomir Filipović je na plenumu izrazio zabrinutost zbog rasta prisustva ekstremno desnih političkih opcija u Evropskom parlamentu, ističući da takva situacija ne smije uticati na podršku procesu proširenja EU. Amandman na rezoluciju o spoljnoj politici EU kojim je formulisan ovaj stav, a koji je Filipović podnio, usvojen je uz podršku 80 odsto delegata federalnog komiteta.

Rezolucije koje na federalnom komitetu usvaja UEF, koriste se kao snažna poruka evropskog civilnog društva ka važnim adresama u Briselu, kako bi ih donosioci odluka uzeli u obzir prilikom formulisanja zvaničnih stavova.

Komitetom u Briselu su predsjedavali poslanik u Evropskom Parlamentu Elmar Brok, koji je ujedno i predsjednik Unije Evropskih Fedralista i Izabel Duran, poslanica i potpredsjednica dosadašnjeg saziva Evropskog parlamenta. Predloženo je i da se sljedeće godine jedan od sastanaka federalnog komiteta održi u Crnoj Gori.

Objavljeno na – http://www.cdm.me/politika/filipovic-rast-ekstremne-desnice-u-ep-u-ne-smije-uticati-na-prosirenje-eu

cdm vijest jun 2014

Novo rukovodstvo UEF Crna Gora

Unija Evropskih Federalista Crne Gore je 04 septembra 2013. u Podgorici održala godišnju skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo organizacije a tom prilikom su takodje predstavljeni i primljeni mnogobrojni novi članovi.

Za predsjednika UEF Crna Gora izabran je Ljubomir Filipović, potpredsjednik Opštine Budva, i on će u narednom periodu voditi ovu organizaciju na nivou Crne Gore. Na konferenciji u Briselu u maju ove godine, UEF Crna Gora je primljena u punopravno članstvo Unije Evropskih Federalista, snažne pan-evropske organizacije koja broji preko 40.000 članova i aktivista. Osnovana je daleke 1946. godine u Parizu, kao nad-nacionalna nevladina organizacija posvećena promociji demokratske i ujedinjene Evrope. Vizija organizacije je snažna, demokratska i federalna Evropa, a njeni članovi su mnogobrojni poitičari, profesori, akademski građani, novinari i svi oni aktivisti kojima je stalo do očuvanja i unapređenja evropskih integracija, izgradnje Evrope bez granica i unapredjenja evropske demokratije i progresivnih vrijednosti. Članovi UEF-a kreirali su i Spinelli grupu u Evropskom Parlamentu koja broji preko stotinu poslanika iz svih političkih grupacija (socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci), a koji baštine ideje ujedinjene demokratske Evrope.

Misija UEF Crna Gora je da potpomogne proces evropskih integracija i promoviše članstvo i što veći doprinos Crne Gore u izgradnji snažnije demokratske Evrope. UEF Crna Gora će se boriti da našim građanima približi ovaj proces, ali i da ih motiviše da aktivno daju svoj doprinos evropskom zajedništvu i stvaranju Evrope po mjeri građana.

Ovu priliku koristimo da pozovemo sve zainteresovane da nam se pridruže i saznaju više o evropskoj politici i budućnosti Evropske Unije.

Za potpredsjednika organizacije je izabran Miloš Žižić, za generalnu sekretarku je re-izabrana Marija Blagojević, dok je na mjesto međunarodnog sekretara ponovo izabran Boro Milović.

Medijski izvještaji:

http://www.cdm.me/politika/ljubomir-filipovic-na-celu-ujedinjenih-evropskih-federalista-crne-gore

uefcg_analitika_sept2013
dnevne novine 5 septembar

9 maj – UEF proslavio Dan Evrope 2013.

Juče je u Crnoj Gori i Evropi obilježen – Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope, u znak sjećanja na iste datume:  1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, i 1950. kada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman predstavio prijedlog organizovanja Evrope, poznat kao “Šumanova deklaracija”.

 

Tim povodom su UEF (Unija evropskih federalista) i JEF (Mladi evropski federalisti) Crne Gore organizovali uličnu akciju, dijeljenja flajera, čija je svrha bila informisanje građana o glavnim ciljevima naših organizacija, podsjećanje na vrijednosti solidarnosti i demokratije koji su osnova samih evropskih integracija, kao i  infomisanje o tome šta zapravo evropski federalizam znači.

 

Podsjećamo da je, proteklog mjeseca, na Federalnom komitetu UEF-a u Briselu crnogorska sekcija primljena u punopravno članstvo Unije Evropskih Federalista, a da očekujemo da će do kraja godine i naš ogranak Mladih Evropskih Federalista, takođe biti primljen u punopravno članstvo JEF-a. Time će se omogućiti pristup još jednom značajnom forumu kroz koji se može uticati na evropsku javnost, i na taj način prezentovati politika, pozicija i težnja Crne Gore da postane punopravna članica Evropske Unije.

Ulična akcija dijeljenja flajera: 

Posjeta naših članova Osnovnoj školi “Stjepan Mitrov Ljubiša” u Budvi, gdje je održana proslava 9.maja- Dana Evrope, u organizaciji Evropskog Pokreta u Crnoj Gori.

 

Crna Gora primljena u punopravno članstvo Unije Evropskih Federalista

federalni komitet u briselu april 2013Proteklog vikenda (13. i 14.april) Crna Gora je primljena u punoprano članstvo Unije Evropskih Federalista. Konferencija je održana u Evropskom parlamentu u Briselu, a prisustvovali su joj Ljubomir Filipović, potpredsjednik organizacije i Boro Milović, međunarodni sekretar. Crnogorska sekcija je prihvaćena jednoglasnom odlukom Federanog komiteta UEF-a.

UEF Crna Gora je od 2011.godine bila sekcija-kandidat za članstvo, a pristupanjem je preuzela prava i obaveze koji proizilaze iz punopravnog članstva u ovoj pan-evropskoj asocijaciji. Unija Evropskih Federalista je snažan pokret koji broji oko 40.000 članova širom Evrope, a osnovana je daleke 1946. godine u Parizu, kao nadnacionalna nevladina organizacija posvećena promociji demokratske i federalne Evrope. Vizija organizacije je snažna, ujedinjena i demokratska Evropa, a njeni članovi su mnogobrojni poitičari, profesori, akademski građani, novinari i svi oni aktivisti kojima je stalo do očuvanja i unapređenja evropskih integracija. Članovi UEF-a kreirali su i Spinelli grupu u Evropskom Parlamentu koja broji preko stotinu poslanika iz svih političkih grupacija (socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci), članova parlamenta koji se zalažu za ujedinjenu demokratsku Evropu.

Predsjednik UEF-a i britanski poslanik u Evropskom parlamentu, Endrju Daf, izrazio je zahvalnost članovima UEF Crna Gora na aktivnom učešću i doprinosu u širenju evropskih ideja na zapadnom Balkanu. Ljubomir Filipović je u govoru pred članovima Federalnog komiteta izrazio zadovoljstvo prijemom u punopravno članstvo i napomenuo da za uspješan proces evropskih integracija, učešće moraju uzeti svi – političari, civilni sektor, akademska zajednica, i svi drugi građanski pokreti, kako bi proces bio demokratičan i inkluzivan. Jedino tako se može doći do demokratske Evrope u koju vjeruju i sami građani. Zato će se UEF Crna Gora boriti da našim građanima približi ovaj proces, ali i da ih motiviše da daju svoj doprinos evropskom zajedništvu i stvaranju Evrope po mjeri građana.

Članstvo Crne Gore u ovoj organizaciji omogućava pristup još jednom značajnom forumu kroz koji se može uticati na evropsku javnost, i na taj način prezentovati politika, pozicija i težnja Crne Gore da postane punopravna članica Evropske Unije.

Izvještaj iz medija:
http://www.cdm.me/politika/crna-gora-primljena-u-punopravno-clanstvo-uef-a

UEF CG na federalističkoj debati i seminaru u Briselu

Unija Evropskih Federalista je organizovala “Federalist Debate & Training Weekend” tokom proteklog vikenda u Briselu. Međunarodni sekretar UEF Crna Gora – Boro Milović, učestvovao je na ovom seminaru čiji je glavi cilj bio osnaživanje organizacija na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, kako bi što uspješnije prenijeli poruke UEF pokreta. Govoreno je i o budućnosti Evropske Unije, institucionlnim promjenama koje neupitno slijede, kao i načinima na koje treba uticati da Evropa postane zaista demokratska i federalna unija.

Osim debata i prezentacija konketnih tema i problema sa kojima se organizacije na evropskom nivou suočavaju, održane su i radionice koje su za cilj imale podršku lokalnim sekcijama UEF-a, a posebna pažnja je ukazana pitanjima vođenja kampanja na lokalnom i evropskom nivou, lobiranju, korišćnju društvenih medija, i oživaljavanju lokanih i regionalnih sekcija, koje su od krucijalnog značaja za širenje ideja evropskog federalizma.

Na seminaru i debatama su govorili predsjednik UEF-a i poslanik u Evropskom Parlamentu – Andrew Duff, šef kabineta Predsjednika Evropskog Savjeta Hermana Van Rompuja – Richard Corbett, generalni sekretar Evropskog Pokreta (EMI International) – Diogo Pinto, predsjednik Evropskog Foruma Mladih – Peter Matjašič, vođa “vrata-do-vrata” kampanje u timu francuskog predsjednika Fransoa Holanda – Guillaume Liegey, i mnogi drugi.

Budžetske igre

Marija Blagojević

Marija Blagojević, generalna sekretarka UEF CG

     Nakon pregovora koji su trajali dva dana, lideri zemalja članica Evropske Unije su dogovorili kako bi trebalo da izgleda Budžet EU u narednih 7 godina. Za razliku od samih članica čija se budžetska politika mijenja iz godine u godinu, Evropska unija ima sedmogodišnji plan prihoda i rashoda. Sa tom praksom počelo se još 80-ih godina prošlog vijeka, kada je na čelu Evropske komisije bio Žak Delor. Projekcija budžeta na višegodišnjem nivou trebalo bi da osigura finansiranje institucija EU. 

            Presedan je to što će Budžet za narednu godinu po prvi put biti manji nego za prethodnu kao i to da će ovogodišnji budžet biti prvi štedljivi u proteklih 60 godina, što će dovesti u rizik realizaciju velikog broja javnih projekata. Na scenu sada stupaju poslanici Evropskog Parlamenta, koji su prethodnih dana izrazili negodovanje i najavili žustru borbu protiv usvajanja ovakvog Budžeta.

             Smanjeni su izdaci za prekogranični saobraćaj i projekte u energetici i telekomunikacijama, kao i plate zvaničnika. Međutim, manje je i novca za pomoć siromašnim zemljama ili regionima, koji su od ključnog značaja za Evropu, što je bilo predmet oštrih kritika.

     Treba naglasiti da oko 80 odsto budžetskih sredstava, odlazi na subvencije koje se vraćaju članicama Evropske unije, dok ostalih 20 procenata pokriva troškove u spoljnoj politici, institucijama i službama. Najveći korisnici budžeta EU su poljoprivrednici, odnosno subvencionisani projekti u agraru i izgradnji infrastrukture. Naučni i istraživački projekti do sada su imali najmanju finansijsku podršku Unije, što Brisel sada pokušava da promijeni.

         Ako se osvrnemo na činjenicu da se najveći broj subvencija izdvaja za oblast poljoprivrede, onda ne treba da čudi to što je Francuska protiv smanjenja budžeta, uzimajući u obzir da ima najveći broj proljoprivrednika koji su korisnici ovih subvencija.

     Njemačka, kao zemlja čije je učešće u budžetu najveće (oko 20%) ne koristi veliki broj ovih subvencija, ali samim tim što izdvaja za njih, uživa druge olakšice.

    Pitanje koje treba da brine Evropu jeste način korišćenja budžeta, kao i oblasti koje imaju prioritet. Da li je, zaista, potrebno izdvajati toliko za administraciju i poljoprivredu?

       Osvrćem se na poljoprivredu, jer se za nju izdvaja oko 40% budžeta EU i to isključivo u direktnim subvencijama. Do prije par godina taj procenat je bio blizu 60%, što je zaostavština vremena nastajanja Evropske ekonomske zajednice, čiji je jedan od glavnih ciljeva u poslijeratnom period bio jačanje poljoprivrede kako bi Evropa mogla da se nahrani. U današnjem kontekstu, to nema previše smisla, posebno ako se uzme u obzir kako se ove subvencije zloupotrebljavaju. ,,Razmaženi” poljoprivrednici proizvedu više nego što je potrebno, pa kad ne mogu da dobiju nadoknadu za to, blokiraju puteve, nakon čega dobiju nadoknadu, a država članica baca višak proizvedene hrane, jer ne postoji potražnja za njom. Proizvodi ne mogu ni da se poklone u humanitarne svrhe, jer je transport preskup.

      Evropa, itekako, treba da preispita budžetsku ,,disciplinu“ svojih članica, ali i svoje mehanizme raspodjele i kontrole sredstava, jer na kraju je budžet smanjen na području istraživanja, obrazovanja, velikih internacionalnih infrastrukturnih projekata koji bi mogli pomoći i smanjenju visoke nezaposlenosti među mladima.

        Ostaje nada da će poslanici Evropskog Parlamenta uspjeti da natjeraju lidere da preispitaju svoju odluku, jer Evropa bez inovatnivnih projekata i nade za sve ,,ujedinjene u različitosti”, gubi svoju suštinu.

autorka je Marija Blagojević, generalna sekretarka UEF Crna Gora i članica glavnog odbora FOM SDP Crne Gore

 

 

 

Zašto je Mali bitan za budućnost EU?

   DSC08038

    Mali, jedna od stabilnijih afričkih demokratija, tokom prošle godine bila je dvaput metom državnog udara. Od tada je, pogođena separatističkim težnjama na sjeveru, (inspirisanim etničkim nacionalizmom i vjerskim fanatizmom) krhka vlast u Bamakuu  pod snažnim uticajem jednog nižeg oficira malijske vojske.

     Kapetan Sanogo je toliko moćan da je u decembru bez sudske odluke naredio hapšenje malijskog premijera, koga su 11. decembra bukvalno iznijeli iz rezidencije, razvalivši mu prethodno nogama vrata od kancelarije. Ovo se računa kao drugi vojni udar, dok je rezlutat prvog bilo imenovanje istog tog premijera. Iza oba udara stajao je upravo kapetan Sanogo. I danas, skoro dva mjeseca nakon ovog nemilog događaja, vlast u Maliju je i dalje pod jakim uticajem vojske. Iste one vojske sa kojom su francuski vojnici prije nekoliko dana oslobodili Timbuktu od islamista sa sjevera.

     Ovako prenešena situacija postavlja pitanje razlike između sirijskog i malijskog slučaja. I jedan i drugi bi mogli da se definišu kao “nenarodni” režimi, čemu onda dvostruki standardi?

     Razlika je u nestabilnosti jedne od, do skoro najstabilnijih demokratija u Africi, što Sirija svakako nije bila prije konflikta. Nestabilnost je otpočela tuareškim separatizmom na sjeveru koji je, iskreno govoreći, imao krajnje sekularne i demokratske ambicije u trenutku proglašenja nezavisne republike Azavad. Kako se pobuna na sjeveru razvijala “sekularisti” su gubili uticaj pred nespretno odabranim partnerima (domaćim i džihadistima uvezenim od sjevernih susjeda) koji su pozivali na formiranje države bazirane na šerijatu. Filip Bolopion iz Hjuman rajts voča, već svjedoči o zabrani gledanja televizije i slušanja radija, kaznenim amputacijama i brojnim drugim mučenjima na sjeveru. S druge strane, kao glavni razlog vojne pobune na jugu je “loš menadžment” konflikta od strane vlade u Bamakuu. Kako to biva u ratovima, umjereniji glasovi su u najkraćem roku utišani.

     Podatak da 96% stanovništva u Maliju podržava intervenciju Francuske, kao i činjenica da odluka francuskog predsjednika o intervenciji uživa podršku većine javnog mnjenja kod kuće donekle daje legitimitet francuskom učešću u konfliktu. Zeleno svijetlo od strane UN, kao i logistička podrška EU i NATO partnera pokazuje rijetki konsenzus svih bitnijih međunarodih autoriteta.

     Zašto je ovaj konflikt od važnosti za budućnost EU?

     Kako je borba protiv terorizma jedan od prioriteta evropske odbrambene politike, situacija na sjeveru Malija alarmantna je upravo zbog toga što nam iskustvo dosta govori o plodnosti tla pod upravom džihadista za obuke terorista. Strah od prelivanja konflikta preko granice u ,na terorizam osjetljivi Alžir, dovoljno je da ovaj konflikt bude u fokusu evropskog, pa i globalnog javnog mnjenja.

     Francusku intervenciju u Maliju prati sve intezivnija debata oko jedinstvene evropske odbrambene politike. Uz ostale teme koje su već dovoljno opteretile “sferu federalizacije” EU, kao što su fiskalna unija, dužnička kriza, britanski izolacionizam… odbrambena politika je već duže vrijeme istisnuta sa dnevnog reda. Jedan od razloga su i brojni glasovi unutar unije koji u NATO-u vide dovoljan stepen integracije kada je odbrana u pitanju.

     Upravo univerzalnost akcije u Maliju može biti podstrek “mobilizaciji političke volje potrebne za reaktiviranje debate o odbrambenoj politici EU” kako je to primjetio Pol Goldšmit, bivši direktor u Evropskoj komisiji.

     Podrška ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, koju su saopštili francuskom kolegi Lorenu Fabiusu prilikom prošlonedjeljnog sastanka, dobar je signal za “federalnu stvar”. Ova podrška nije samo verbalna, jer su je već ispratile brojne aktivnosti zemalja članica, za sada uglavnom logističke,  ali je vrlo moguća i podrška u slanju kopnenih snaga.

     “Zbog toga je ovo jedinstvena šansa da se demonstrira dodata vrijednost EU i da se pokaže da u njoj leži rješenje, prije nego uzrok problema sa kojima se susrećemo. Uz relativno mala odricanja svih, u zamjenu dobijamo dugotrajne pogodnosti.”2 – navodi se u dalje u Goldšmitovom tekstu objavljenom na sajtu organizacije “Sauvons l`Europe”.

     Kako odbrambena politika košta, pa je tako procijenjeno da će misija u Maliju koštati Francusku oko 12 miliona eura, jasno je da se do formiranja nječega što bi se zvalo evropska odbrambena politika ne može doći bez jasne i koherentne ekonomske i finansijske politike. “Federalizacija” odlučivanja u ovim segmentima eurointegracija mogla bi da dovede samo do pravovremenijeg reagovanja na sve bezbjedonosne rizike. Da je tako bilo u slučaju Malija, vjerovatno bi se izbjegle brojne žrtve i stradanja i u ovom konfliktu.

     Evropljanima mora biti jasno da bez jedinstvenog glasa na svjetskoj pozornici gubimo trku sa ostalima, i da kao kakofonija nacionalnih interesa imamo daleko manje šanse da ostanemo model čije su “vrijednosti oduvijek inspirisale ostatak svijeta”3.

1,2, 3  http://www.sauvonsleurope.eu/la-guerre-au-mali-un-risque-supplementaire-ou-une-opportunite-pour-la-cohesion-de-lunion-europeenne/

Autor je Ljubomir Filipović, potpredsjednik UEF Crna Gora i član predsjedništva Foruma mladih Socijaldemokratske partije Crne Gore

Neutemeljena kritika Evrope

david_kameron_euPrije dva dana obilježen je jedan od najvažnijih događaja novije evropske istorije – pola vijeka od potpisivanja Jelisejskog ugovora. Vjekovi suparništva i borbi za teritoriju, vječiti revanšizam i ratovi između dvije velike evropske kulture stavljeni su u stranu. Pedesetak godina nakon toga štampani su zajednički njemačko-francuski istorijski udžbenici. Događaj koji otvara vrata nečemu sličnom i na našem podijeljenom prostoru.

Juče je britanski premijer držao predavanje Evropi. Pomenuo je i jelisejski ugovor. Hvalio ga je, da bi ga onda krajem svog govora (ne direktno) ozbiljno ugrozio.

“Razne su vrste političkih govora. Postoje pozivi na oružje koji imaju za cilj da inspirišu publiku govornika. Govori koji zavode publiku, koji ubjeđuju one koji ih slušaju, čak ih navode i na promjenu mišljenja. Neki govori bistre vazduh, pokazuju nove smjerove, i daju instrukcije za djelovanje. A tu je i dugo očekivani i mnogo odlagani govor Dejvida Kamerona o odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.1

Ne nalazeći riječi da počnem reakciju na jučerašnji govor britanskog premijera, pozajmio sam uvod u “Anatomiju jednog govora” odličan tekst bivšeg sekretara evropskog parlamenta, Džulijana Pristlija.

Na kraju istorijskog pregleda djelovanja Evropske Unije kojem je dao iznenađujuće pozitivan ton (iako se sa tim ne bi složili njegovi torijevski prethodnici), Kameron govor nastavlja poznatim “euroskeptičnim zabludama”2.

Iako priznaje da mu “geografija oblikuje psihologiju”, Kameron tvrdi da nije britanski izolacionista (isola – ostrvo).

Iako tvrdi da UK nikada neće postati dio eurozone (izjava koja miriše na mantru iz komšiluka), on je za jasniju fiskalnu podlogu monetarnoj uniji.

Kritikujući nagomilanu birokratiju i centralizaciju odluka, skupu administraciju i udaljavanje odlučivanja od periferije ka Briselu u govoru, pobrao je podršku i ovog crnogorskog eurofederaliste. Jedino što ishodište njegove kritike nije u želji da se postignu ozbiljne reforme, već da se EU predstavi kao neprirodni Levijatan, kome treba ozbiljna fleksibilizacija kojom bi se priznale sve evropske razlike. Ovo je već od evropskih zvaničnika okarakterisano kao “Evropa u 28 brzina”.

Govoreći o odbrambenoj politici istaknuta je spremnost samo nekoliko država za vojne intervencije (UK i Francuska). U ovom segmentu eurointegracija jasno ističe ulogu NATO-a, čime se između redova može pročitati da bi bilo kakva nezavisna evropska odbrambena politika bila uvećanje nepotrebne birokratije. Jasno je da bez ovog bitnog segmenta EU nikada ne može biti nezavisan subjekt međunarodne politike.

Što se tiče ekonomske politike, čitajući govor zapazićete da se single market (jedinstveno tržište) pominje 27 puta, uglavnom kritikovanjem njegovog nepostojanja, dok se social spending (socijalna potrošnja) pominje jednom, i to u jasno negativnom kontekstu.

Kada izražava svoju zabrinutost za opstanak Unije, pominjući nemile događaje sa ulica Atine i Madrida, on pravi grešku već u odabiru pretpostavke o razlozima pobune. On ih vidi u nepostojanju subsidijarnosti i sve većem broju odluka koje se donose u Briselu. Ako već krećemo u lov na vještice, koliko mene sjećanje može da vrati u 2008., računam da bi najbolje bilo pokucati na vrata finansijskih institucija sa londonskim adresama.

Neki od najkrupnijih odgovora za atinske, madridske i mariborske ulice su upravo tamo.

U trenutcima kada je u pitanje doveden opstanak njegove nacije u današnjim granicama (Škotska), on suprotstavlja Evropu država- Evropi građana. Sumnjam da je uzrok ovog ideološkog povratka u XIX vijek žal za imperijom iz viktorijanskog perioda. Šalu na stranu, čudno je da se iz kolijevke građanstva danas čuju ovakvi tonovi.

On ostavlja prostor da “oni koji žele brže i više – mogu da se kreću tako” ali da isto tako ostave prostor onima koji to neće. Ako neko uživa taj prostor “posmatrača” to je UK (eurozona, Šengen).

Jasni su motivi Dejvida Kamerona da obezbijedi podršku Independista (UKIP) pred sljedeće izbore, i na taj način ne pređe u opozicione redove, ali nije jasna drskost da u tu svrhu u zalog stavi budućnost više od pola milijarde Evropljana.

1http://www.eng.notre-europe.eu/media/anatomyofaspeech-priestley-ne-ijd-jan13.pdf

2http://www.eng.notre-europe.eu/media/anatomyofaspeech-priestley-ne-ijd-jan13.pdf

Autor: Ljubomir Filipović, potpredsjednik UEF Crna Gora.

12/12/12 Federalist Action: Conference “Through federalism to Europe now”

Conference “Through federalism to united Europe now” was held on 12.12.2012 in the capital of Montenegro – Podgorica. Event was organized by JEF Montenegro at Faculty of Administrative and European Studies with the aim of presenting ideas of European federalism to students and youth population. Vice-President of Union of European Federalists Montenegro – Ljubomir Filipovic was one of the speakers at the event, and he shared his views on the current situation in Europe and the need for a strong democratic and federal Union.

The event was also part of the 12.12.12 symbolic action “Time to decide – time for a European federation now!” that was organized around Europe by various UEF and JEF organizations.

Lokalni odbor UEF-a na jugu Crne Gore

Povodom inicijative pet članova UEF Crna Gora, donijeta je odluka o osnivanju lokalne organizacije UEFCG sa sjedištem u Budvi. Lokalni odbor Budva biće fokusiran na južni – odnosno primorski dio Crne Gore. Budva je turistički centar južne regije, ali i mjesto gdje najveći broj stranih turista dolazi u dodir sa Crnom Gorom i njenom kulturom. Cilj Unije Evropskih Federalista je promovisanje ideja ujedinjene i demokratske Evrope ali i širenje evropskih vrijednosti i upoznavanje građana sa ciljevima UEF-a.

Lokalni Odbor u Budvi će okupljati i članove iz drugih primorskih opština, Ulcinja, Bara, Kotora, Tivta i Herceg Novog. Zajedničkim akcijama i u saradnji sa centralom UEF Crna Gora u Podgorici, pokušaćemo da doprinisemo upoznavanju što većeg broja ljudi sa prednostima koje demokratska i federalna Evropa donosi građanima. Jedna od ideja je i organizovanje škole evropskog federalizma u Budvi, tokom ljetnjih mjeseci. Ova ideja je planirana u saradnji sa Unijom Evropskih Federalista Srbija, a eventualno bi mogla uključiti i druge regionalne UEF organizacije (od kojih su neke još uvijek u nastajanju).